Categorii

Pietre semipretioase

Pietrele semipretioase sunt bucati de minerale  taiate si lustruite in diferite forme pentru a putea fi folosite la confectionarea bijuteriilor sau a diverselor ornamente. 

Anumite roci (lapis lazuli) sau minerale (chihlimbar) au fost deasemenea numite pietre semipretioase. Cele mai multe pietre semipretioase sunt dure, insa unele sunt mai putin dure si, din cauza luciului si a valorii lor estetice, sunt folosite la bijuterii. Raritarea este o caracteristica care le-a conferit valoare. In antichitate s-au confectionat diferite obiecte din pietre semipretioase, cum ar fi: sculpturi, cupe si alte forme de arta. Semnificative sunt piesele sculptate de Carl Faberge, nascut in Saint-Petersburg in 1846, a carui companie a devenit cea mai mare afacere in domeniul bijuteriilor din perioada anilor 1900.

Compania lui a produs peste 150.000 de obiecte din pietre semipretioase pana in anul 1917.

Renumite sunt sculpturile lui Faberge in forma de ou de Paste, care initial au fost dedicate sotiei lui, imparateasa Maria a Rusiei.

Utilizarea istorica a pietrelor semipretioase:

Agatul este purtat pentru protectie si fertilitate. Se pretinde ca echilibreaza corpurile fizic, mental si emotional. In trecut era purtat de catre preoti la gat si plasat in apa pentru a proteja impotriva bolilor.

Chihlimbarul este o rasina fosilizata. Chihlimbarul transparent dateaza de 120-180 de milioane de ani, iar cel opac de 60 milioane de ani. Incluziunile organice dau valoare chihlimbarului. In culturile indiene din America este considerate o piatra sacra si este folosita in cadrul ceremoniilor de vindecare cu foc, prin ardere este considerat a purifica mediul, iar prin purtare purifica corpul, mintea si spiritual.

Acuamarinul este talismanul marinarilor si creste speranta, optimismul, curajul si confera inspiratie.

Ametistul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a promova sobrietatea. Este potrivit in momentul meditatiei, transformand energiile inferioare in energii de vibratie inalta.

Aventurinul imbunatateste vederea si perceptia si aduce calm, pozitivitate si increderea in sine.

Amazonitul a fost descoperit in Rusia si Africa si a fost apreciat pentru culoarea sa turcoaz. Se crede ca aduce noroc in indeplinirea viselor, echilibreaza emotiile si oferta rezistenta fizica si incredere.

Carneolul (carnelian) reduce durerile de spate, incurajeaza vindecarea si regleaza fluxul de energie in corp. A reprezentat amuleta succesului la romani si greci.

Citrinul da incredere si caldura si ajuta la atingerea celor mai inalte niveluri de intelepciune si cunoastere.

Coralul este reprezentat de mici schelete de animale marine nevertebrate si a fost recunoscut pentru actiunile lui de a opri sangerarea si de a proteja sanatatea.

Hematitul este un minereu de fier si confera putere si curaj.

Jadul are proprietati mistice si este purtat ca o amuleta pentru avere, noroc si prestigiu.

Jaspul incurajeaza onestitatea, protejeaza impotriva spiritelor noptii, opreste sangerarea si ajuta in timpul sarcinii.

Labradoritul protejeaza impotriva negativitatii si a pierderilor de energie.

Lapis lazuli a fost considerata o piatra regala care deschide centrele mari de energie ale corpului, conectand energiile sufletului si cele ale corpului. Se considera ca ajuta la bolile de ochi, astm, migrene, crescand increderea si eliminarea anxietatii. Dungile de pirita ajuta la redobandirea echilibrului energiilor de inalta frecventa.

Malachitul ajuta la detasarea de trecut, de modelele vechi si de amintiri pentru a permite cresterea.

Perlele naturale sunt un simbol al puritatii si promoveaza toleranta si flexibilitatea.

Cuartul roz induce calm emotional, reduce stresul si imbunatateste relatiile.

Zirconiul alunga spiritele rele, alina durerea si melancolia si readuce pofta de mancare si induce somnul.

Caracteristicile pietrelor semipretioase

In timp ce fiecare piatra semipretioasa este unica si dintr-o animita clasa, exista unele criterii care sunt utilizate pentru a caracteriza toate pietrele. Acestea sunt duritatea, dispersia, greutatea specifica, indicele de refractie, luciu. Acesti termeni sunt folositi pentur a distinge diferitele tipuri de pietre semipretioase.

Dispersia: Acest termen a fost folosit pentru a descrie luminii albe reflectata de piatra in alte culori.

Duritatea: Descrie rezistenta la zgarieturi si este masurata pe scara Mohs. Cu cat valoarea Mohs a unel pietre este mai mare cu atat este mai dura piatra.

Greutatea specifica: este termenul folosit pentru a descrie cat de densa este o piatra in comparatie cu apa.

Indexul de refractie: este utilizat pentru a masura cat de incet trece lumina printr-o piatra semipretioasa si se masoara ca raportul dintre viteza luminii prin piatra si viteza luminii in vid. De exemplu ametistul are un indice RI de 1.54, si inseamna ca lumina are nevoie de 1.54 ori mai mult timp pentru a trece printr-o piatra de ametist decat prin vid.

Luciul descrie diferitele modalitati in care pietrele reflecta lumina. Daca ne referim la o piatra ca este vitroasa, aceasta inseamna ca este apropiata de sticla.